Üdv a Cocker Rockerek világában!

Kutya Talk Show! Mai témánk: Milyen a jó gazdi?

2015. március 21. - panettone

Dorian megosztja velünk a titkot, hogy milyen is a…

dsc01433.JPG

Milyen a jó gazdi?

A jó kutya gazdi arról ismerszik meg elsősorban, hogy felelős gazdi is egyben. Azzal, hogy magához vesz egy kutyát, meghoz egy döntést, hogy felelősséggel tartozik azért az életért. Nem csak a kutyához mérten „rendeltetésszerűen” eteti és itatja, hanem foglalkozik is vele. Nem csak lét fenntartani kell, hanem éltetni is. Vagyis, beadatja neki a kötelező oltásokat, hogy ép és egészséges legyen. Ha beteg, orvoshoz viszi, és sosem hagyja szenvedni. Kullancs és bolhairtóval látja el, ezzel is elkerülve a bajt. És természetesen ivartalanít! Ivartalanít, hogy még véletlenül se következzen be a baj! A baj alatt természetesen nemcsak az értendő, hogy nem kívánt almok születnek, hanem egészségügyi problémák is megelőzhetők vele, mint például a gennyes méhgyulladás, emlőproblémák, vagy kanoknál a prosztatagondok. Amint megtette az óvintézkedéseket a fizikai épségéért, mindent megtesz a lelki épségéért is. Vagyis, rendszeresen játszik és foglalkozik vele. Mert a kutya nem díszmadár, igényli a mozgást, a sétát, a játékot, a figyelmet és a törődést. És nincs kifogás. Nincs, hogy jaj de fáradt vagyok, mert sokat dolgoztam, nincs kedvem, felhúztak ma, és a többi és a többi…

Azt gondolod, mindez magától értetődik? Hát nem! Mert sokan csak hiszik, hogy ők felelős emberek. Nagy hévben megveszik, beszerzik a kutyát, eleinte odavannak érte meg vissza. Ha kicsi, akkor azért imádják, mert cuki. Ha új, akkor azért, mert új. De amint megnő, amint elmúlik az újdonság varázsa, már nem foglalkoznak vele annyit, elég, ha kap, enni, inni és el van. A kutya nem egy játék baba, amit felrakhatunk a polcra, ha meguntuk. A kutya nem egy internetes játék, hogy elegendő belépni (vagyis etetni, itatni) és szinten tartani. Tehát a felelős gazdi ott mutatkozik meg igazán, amikor a kutya felnőtt, elmúlt az újdonság varázsa és ugyanúgy szereti és törődik vele minden területen.

De… senki ne próbálja ki élesben, hogy felelős gazda tud-e lenni. Ne játszunk életekkel. Ha kételkedik magában, akkor előtte a lehetőség, hogy önkéntes alapon ideiglenes befogadó legyen és akkor heteken belül kiderül, képes arra, amire hiszi.

Végül, természetesen a másik legfontosabb, szeretni kell a kutyust. Mert ezerszeresen meghálálja mindazt a szeretetet és törődést, amit adunk neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://cockerrocker.blog.hu/api/trackback/id/tr827287729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása