Üdv a Cocker Rockerek világában!

Kutya Talk Show! Mai témánk: Ne játssz tenyésztősdit, avagy kitől vedd a kutyádat? 2 rész.

2015. május 16. - panettone

Ki is az igazi tenyésztő?

Az, aki elvből, hivatásból, szeretetből, a fajta iránti rajongásból és a fajta nemesítési szándékával foglalkozik és nem puszta haszonszerzésből "szaporítja" a kutyákat, mindenféle hozzáértés nélkül!

A tenyésztő nem csak szép, hanem egészséges kutyákkal foglalkozik, szintén egészséges felmenőkkel. Akinél a szuka van, az fogja világra segíteni a kölyköket és nevelni őket. Az ő felelőssége a vonal nemesítése és a kutyák sorsa. Ezért rendkívül fontos, hogy a megfelelő kant válassza a szukájának párjául, ami akár rengeteg időbe is beletelhet, mire megtalálja a legmegfelelőbbet. Lelkiismeretesen kutatja a lehetőségeket és megismerkedik az alanyok felmenőivel, hogy kizárhassa a beteg vagy abnormális utódok születését.

nandi3.JPG

Tehát lássuk be, a kan tulajdonosok nem a szó legszorosabb értelmében tenyésztők (kivéve persze ha szukája is van), hiszen nekik nem feladatuk, kötelességük egy minőségi alom felnevelése. Az felelősségük odáig terjed, hogy a kan genetikailag kiváló és feddhetetlen legyen, ne hordozzon magában betegséget vagy más rendellenességet.

Így az is már a szuka tulajdonos felelőssége, ha esetleg nem szűrt, papírok nélküli, ellenőrizhetetlen minőségű kannal fedeztet - természetesen ez esetben NEM beszélhetünk tenyésztésről, sokkal inkább szaporításról!

Nos, innen is jól kitűnik a tenyésztő és szaporító közötti különbség. A motiváció. A tenyésztő a kutya, a fajta érdekeit tartja szem előtt. A szaporító a pénztárcájáét, mert neki csak az anyagi bevétel a lényeg. Őt bizony nem is érdekli, mi lesz az eladott kutyával 1 hónap, vagy netán 10 év múlva, sem az, hová kerültek a kölykök. Rengeteg fajta pont ennek az alantas és felelőtlen tevékenységnek köszönheti minőségének romlását.

 

nandi2.JPG

Hogyan lesz valakiből tenyésztő?

Először is, és ami egyben az alap, van egy törzskönyves, mindenféle genetikai betegségre szűrt, minőségi kutyája. Imádja magát az állatot és annak a fajtáját. Meg van a rózsaszínköd, neki az a példány és a fajta a mindene.

Egyre többet olvas a kutyafajtáról, érdeklődik iránta, elmegy kiállításokra, találkozókra, ahol még több fajtabelit lát. Ekkor sokan gondolnak arra - akárcsak a nők egy másik szebb nőt látva az utcán –, hogy másoknak sokkal szebb és jobb kutyája van. Ő is ilyen szép és okos példányt akar. Annak pedig az a módja, hogy még jobban képzi (magát is!), gondozza a saját kutyáját, és ha jobban átgondolta és kellően kitartónak, elszántnak, türelmesnek, odaadónak és elhivatottnak érzi magát, neki áll keresni egy olyan kant, aki szintén törzskönyves, mindenféle genetikai betegségre szűrt, egészséges, jó idegrendszerű. Egy olyan kant, akiről úgy gondolja, hogy a saját szukájával "összerakva" egy csodálatos egyedet képes majd "alkotni".

Még többet olvas, tanul a fajtáról. Töviről-hegyire tudja a fajtára jellemzőket, a betegségeket, a neveléssel, etetéssel, tanítással, fedeztetéssel kapcsolatos szabályokat, szóval mindent tud, amit tudnia kell.

Ekkor érkezik a vágy, a tetterő, hogy majd ő tökéletesíti az egyedet, még szebb, még jobb példányt fog „alkotni”. Nem csak magának vagy másoknak – ez nem a magamutogatásról vagy az egoizmusról szól –, egyszerűen azért, hogy elérje, hogy még szebb, még jobb kutyafajta kerüljön a világra.

nandi1.JPG

Ha megtörtént a párzás, akkor a vemhesség minden egyes pillanatáról egyeztet az állatorvossal - ergo a szuka folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll. Eddig is minőségi táppal etette a kutyáját, de innentől fogva még jobban utána olvas annak, mi a jó a vemhes szukának, és persze a benne fejlődő kicsinyeknek.

Ha megszületik az alom, akkor továbbra is a legjobb minőségű eledellel eteti a szukáját, hogy a kicsik minél tovább szophassanak. És ha már nem szopnak, akkor a babakutyák is a lehető legminőségibb tápot kapják attól a perctől fogva, hogy képesek önállóan étkezni. Két hetente féreghajtja a kölyköket, gondoskodik a koruknak megfelelő oltási sorozatról, ami bizony nem egy kombinált oltást jelent, hanem sok-sok szúrást, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben életerős, egészséges felnőtt váljék belőlük. Egyenként bechipezi Őket - nemcsak azért, mert jogilag kötelező, és nem cserélhet gazdát egyetlen egyed sem egyedi azonosító nélkül, hanem azért is, mert az általa eladott kölyök sorsát annak egész életén át követni akarja.

És mivel maximálisan biztos, abban, hogy az égvilágon mindent megtett annak érdekében, hogy a kölykök egészségesek, genetikai betegségektől mentesek, remek idegrendszerűek, nyugodt szívvel vállal Rájuk garanciát is! Ezért kerül többe egy valódi tenyésztőtől vásárolt minőségi kölyök, mint egy szaporítónál született szerencsétlen egyed, Akinek lehet, hogy az anyja éppen az unokatestvérével párzott.

 

A TÖRZSKÖNYV TEHÁT NEM OPCIÓ! AZ JÁR MINDEN MEGVÁSÁROLT KÖLYÖKHÖZ, AKÁRCSAK EMBER ESETÉBEN A SZÜLETÉSI ANYAKÖNYVI KIVONAT!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cockerrocker.blog.hu/api/trackback/id/tr287458044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása