Üdv a Cocker Rockerek világában!

Ami az emberbaja, az a kutyabaja is lehet

2015. július 01. - Wabao3

Vidám beszélgetésnek indult, de nem majdnem vérfürdőt rendeztem belőle.

A probléma, amit menten meg is osztok mindenkivel, nálam macska ügyben merült fel.

152944067-dog-food-allergies-and-hypoallergenic-diets-632x475.jpg 

Beszélgetés a rokonokkal. Köztudottan éle-halok a macskámért, megkérdezik, mi van vele. Mire azt válaszoltam, jól van, csak most jobban oda kell figyelni arra, mit eszik, mert étel-allergiája van.

Csend. Bárgyú vigyor. Félröhögés. Gúnyos felszólalás. „Jaj, már ilyen is van?! Már egy macska is lehet allergiás?”

Persze kioktattam, hogy igen, nem csak ez embernek, az állatoknak is lehet ételallergiájuk. Hát az illető nem tudta… nem csoda, mivel nem is egy állatfan. Aztán jön egy kis horgolás, kötögetés… „És akkor mivel eteted?”

Válasz: „Minőségi ételekkel, mert sokszor az olcsó, Tesco gazdaságos ételek csak rontanak a helyzeten, mivel azok a jó minőségű kaják melléktermékeiből származnak.”

Erre: „Vagyis csak Whiksasszal lehet etetni a macskát? Akkor nem inkább válogatós?”

Magamban erre válaszoltam, hogy válogatós az anyukája, csak durvábban kifejezve. Persze jeleztem, hogy nem, nem válogatós, mivel a Whiskast meg sem eszi.

Ismét horgolunk, kötünk és kifordítunk… „Mert a Whiskast nem elég jó neki?” És közben vigyorog, röhög, mint aki stand-up comedy-n ül és mintha az állatok allergiája annyira hahotáznivaló lenne.

Nem vágtam ketté egy katanával, de megfordult a fejemben.

Szóval íme, a „nevetnivaló” tények

 

A macskáknál és kutyáknál megfigyelt allergiák körülbelül 10%-a ételallergia. 

A macskák viszketéséért és vakarózásáért 57%-ban az ételallergiák felelősek. 

 Az ételallergia érinti a hímeket és nőstényeket, az ivaros és ivartalanított állatokat. 5 hónapos kortól 12 éves korig bármikor előjöhet, bár általában 2 és 6 év között jelenik meg.

Ételallergia vagy intolerancia?

Az ételallergia igazi allergia, viszketéssel és a macska- és kutyaallergiákra jellemző bőrproblémákkal jelentkezik.

Az ételintoleranciát hasmenés vagy hányás kíséri, és nem okoz tipikus allergiás reakciókat.

Mik okozzák?

Számos kutatás kimutatta, hogy egyes összetevők nagyobb valószínűséggel okoznak ételallergiát, mint mások. Macskák esetében a leggyakrabban vétkes a marha- és birkahús, a tenger gyümölcsei, a kukorica, szója, tejtermékek és búzasikér. A legáltalánosabb bűnösök egyben a kutya- és macskatápok legáltalánosabb összetevői is. Az allergiás reakciók valószínűleg a bevitt mennyiséggel vannak összefüggésben.

 tesco-premium-chunks-in-gravy-with-game.jpg

Tünetek

Viszkető bőr, esetleg szőrhullás, intenzív vakaródzás és varral fedett kis.

Fizikai tünetek alapján nehéz megállapítani, hogy az állat milyen allergiában szenved. Vannak azonban kifejezetten ételallergiára utaló jelek, például, ha az állat egész évben allergiától szenved, vagy a tünetek télen kezdődnek. Az ételallergia okozta bőrviszketés szteroidos kezelés ellenére sem javul.

Diagnózis

Az ételallergia diagnózisa nagyon lényegre törő. Mivel azonban számos más probléma is okozhat hasonló tüneteket, és az állatok sokszor párhuzamosan más betegségektől is szenvednek, nagyon fontos, hogy az ételallergia diagnosztizálása előtt minden egyéb problémát pontosan azonosítsunk és kezeljünk. Ha ez megtörtént, jöhet a táplálékpróba.

Táplálékpróba és eliminációs diéta

A táplálékpróba során az állatot 12 héten át új fehérje- és szénhidrátforrással tápláljuk. Olyan táplálékról van itt szó, amelyet korábban még nem fogyasztott. Adhatunk például kacsát és burgonyát, vagy vadhúst és burgonyát. A másik módszer, ha az állatot fehérjét és szénhidrátot csak molekuláris mennyiségben tartalmazó, úgynevezett hipoallergiás táppal tápláljuk. A lényeg, hogy 12 héten át csak ezzel etessük az állatot. Csak és kizárólag a speciális táplálékot és vizet fogyaszthat. Ügyeljünk rá, hogy a macska ne kószáljon el, hiszen akkor bármilyen táplálékhoz hozzáférhet. Ügyeljünk, hogy a beteg állat ne férjen hozzá a többi háziállat eledeléhez.

Étkezési időben zárjuk ki az ebédlőből, nehogy elcsenjen egy lehullott falatot. Evés után mossuk meg a gyerekek kezét és arcát, töröljünk le róluk minden ételmaradékot.

Ha a beteg kutya vagy macska a 12 hét elteltével a tünetek látható csökkenését produkálja, állítsuk vissza az eredeti táplálékára. Ezt hívják provokatív tesztnek. Ha a tünetek visszatérnek, megállapítható az ételallergia. Ha a tünetekben nincs változás, de továbbra is ételallergiára gyanakszunk, akkor egy új táplálékforrással kell táplálékpróbát végezni.

 24950_001_xl.jpg

Kezelés

Az ételallergiák kezelése az elkerülés. Ha sikerült meghatározni az allergiát okozó összetevőket, mellőzni kell őket az ételből. Ez az egyetlen hosszú távú megoldás. Választhatunk a kereskedelmi forgalomban kapható táplálékok és a házilag összeállított étrend között. Ha ez utóbbi mellett döntünk, akkor időről időre megkínálhatjuk az állatot valamilyen új összetevővel, és megfigyelhetjük, melyik összetevő okoz allergiás tünetet.

 274105_2_1418312925.jpg

Úgyhogy ne viccelődjünk, mert ilyen is van!

Ne dugjuk a fejünket a homokba, mert veszélyes lehet!

Ne akarjunk mindenáron az állat kajájával spórolni, ha közben az életével játszunk!

 

Cikkhez felhasznált forrás: Natúrsziget

A bejegyzés trackback címe:

https://cockerrocker.blog.hu/api/trackback/id/tr187589428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása